پیش بینی ارزش افزوده اقتصادی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
قسمتی از متن پایان نامه :
.
1-1 مقدمه
در این فصل موضوعاتی از قبیل اظهار مساله، اهداف پژوهش، اهمیت پژوهش ، فرضیات، سوالات و .. مورد مطالعه قرار می گیرند.
2-1
3-1 اظهار مساله
با ظهور شرکتهای بزرگ و شکل گیری مبحث عظیم جدائی مالکیت از مدیریت و ایجاد یک تضاد منافع عظیم بین مالکان و مدیران ارزیابی عملکرد شرکتها و مدیران و رهبران آنها از موضوعات مورد توجه اقشار مختلف مثل اعتباردهندگان، مالکان دولت و حتی مدیران می باشد. همچنین با در نظر داشتن جدائی مالکیت از مدیریت ایجاد ارزش و افزایش ثروت سامداران مانند مهمترین اهداف شرکتها به شمار میرود. و افزایش ثروت در نتیجه علمکرد مطلوب حاصل خواهد گردید. پس بهره گیری کنندگان به دنبا شاخصی هستند تا بتوانند اندازه رسیدن به مهمترین هدف شرکت را تعیین کنند. از نظر سهامداران نیز اندازه افزایش ثروت چه از طریق افزایش قیمت و ارزش شرکت و چه از طریق سود نقدی مهم می باشد. اما آن چیز که که بیشتر اهمیت دارد از دید سرمایه گذاران می باشد. زیرا این قشر حاضر نیستند که در شرکتهای با مخاطره بالا سرمایه گذاری کنند و لذا اگر هم چنانچه این کار را انجام دهند، به ازای ریسک بیشتر، بازدهی بیشتر مورد انتظار خواهد بود. پس آنها نیز بدنبال شاخصی برای ارزیابی عملکرد شرکتها هستند تا بتوانند تصمیم به سرمایه گذاری بگیرند.
در گذشته یکی از معیارهای که در این راستا مورد بهره گیری قرار میگیرد، نرخ بازده دارائیها و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام یعنی نظام دوپونت می باشد که از دهه 1980 به بعد مورد بهره گیری قرار گرفته می باشد.
روش دیگری که در دهه 1990 مورد بهره گیری قرر گرفت ارزش افزوده اقتصادی نامیده می گردد. که اولین بار توسط یک گروه مشاوره مدیریت با نام Stern stewart co مطرح شده می باشد. این روش به گونه اختصار بر ایجاد یا از بین رفتن سرمایه (ارزش شرکت) تأکید دارد به اظهار دیگر این روش اندازه بازده سرمایه را پس از وضع هزینههای تأمین مالی از طریق بدهی و حقوق صاحبان سرمایه را نشان میدهد.
با توجه مطالعههای انجام شده و نتایج حاصله و نیز ایرادات وارده بر سود خالص مانند هموارسازی، اثر برآوردها، اختلاف سلایق و در نظر نگرفتن هزینه تامین مالی از طریق حقوق صاحبان سهام (هزینه فرصت سرمایه گذاران) در محاسبه سود و. .. معیار نرخ بازده داراییها مورد تردید می باشد و لذا زیرا در معیار ارزش افزوده اقتصادی ایرادات مربوطه حذف شده می باشد همچنین زیرا در محاسبه eva هزینه کل منابع تامین مالی شرکتها که شامل (هزینه فرصت سرمایه گذاران می باشد) در نظر گرفته می گردد. پس ارزش افزوده اقتصادی معیار مناسبتری برای ارزیابی عملکرد شرکتها می باشد.
بهره گیری از روشها یا تکنیکهایی برای دستیابی به وضعیت آینده همواره دغدغه اصلی دانشمندان علوم مختلف بوده می باشد. در این راه به گونه طبیعی روشهایی قابلیت ماندگاری و کاربردی مناسب دارند که دارای کمترین خطای ممکن در پیش بینی باشد. بر این مبنا در سالهای بسیار روشهای ریاضی اعم از میانگین (ساده، مترادف، دوبل) و رگرسیون و مانند اینها تنها الگویی بودند که قاطعانه مورد تأئید و بهره گیری قرار میگرفت – اما در مواقع گوناگون دارای اشکالاتی بودند(زمانی که نتوان بین دادهها و متغیرهای وابسته و مستقل ارتباط ریاضی ایجاد نمود با ایجاد روشهای هوش مصنوعی مانند شبکه عصبی بویژه در مواقعی که ارتباط ریاضی مناسبی بین دادهها و متغیرای مستقل و وابسته قابل شکل دهی نبود امیدهای بسیاری به وجودآمد این امیدها تا جایی ادامه پیدا نمود که حتی آنها را جایگزین روشهای ریاضی نیز دانستند.
مساله اساسی پژوهش این می باشد که آیا می توان با بهره گیری از داده های حال حاضر به پیش بینی ارزش افزوده اقتصادی و دارایی های مالی در آینده بپردازیم؟
سوالات یا اهداف پایان نامه :
سوالات پژوهش
- آیا شبکه های عصبی توانایی پیش بینی ارزش افزوده اقتصادی شرکتهای مورد مطالعه را دارد؟
- آیا می توان با بهره گیری از شبکه عصبی و نسبتهای مالی به پیش بینی ارزش افزوده اقتصادی و دارایی های مالی در آینده بپردازیم؟
- ایا پیشبینی ارزش افزوده اقتصادی شرکتها از طریق شبکه عصبی نسبت به رگرسیون خطی برتری دارد؟
6-1 اهداف پژوهش
هدف ابتدایی این پژوهش پیش بینی ارزش افزوده اقتصادی اوراق بهادار می باشد که می توان از آن برای سرمایه گذاری بهره گیری نمود.
پیش بینی بازده دارایی های در طول زمان برای کسب منفعت و سود بیشتر همیشه مورد توجه بوده می باشد اما در این پژوهش ارزش افزوده اقتصادی به عنوان گامی بلند تر برای رسیدن به سرمایه گذاری بهتر دست یابیم و در حسابداری مالی این امر برای سهام داران را می توان ارائه نمود . در پزوهش هایی که تا به حال انجام شده می باشد روش های بسیاری برای پیش بینی ارزش افزوده اقتصادی ارائه شده می باشد اما تا کنون به یک روش یگانه که بهترین روش برای پیش بینی ارزش افزوده اقتصادی پیدا نمود نشده می باشد به همین دلیل در این پژوهش به دنبال پیدا نمود روشی برای پیش بینی بهتر ارزش افزوده اقتصادی شرکت ها ها هستیم.
از اهداف دیگر این پژوهش می توان به بهبود پیش بینی های ارزش افزوده اقتصادی و جستجو برای یافتن روش های بهتر با کارایی بیشتر و سرعت اقدام بیشتر تصریح نمود.